Seçimler 2. tura kalırsa süreç nasıl işleyecek?
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda üç aday da yeterli oy sayısına ulaşılamaması durumunda ikinci tur 28 Mayıs'ta yapılacak.
Dün gerçekleştirilen Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde üç aday da yüzde 50 artı 1 oy oranına ulaşamadı.
Seçim takvimine göre, ikinci tur 28 Mayıs’ta yapılacak.
190 bin 736 sandıkta 50 milyondan fazla seçmenin oy kullandığı seçimlerde, resmi olmayan verilere göre, Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 50+1 oy oranının altında kaldı, bu nedenle ikinci tura kalma ihtimali arttı.
Bu durumda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak.
15 Mayıs: İkinci turda yer alacak adaylardan birinin seçime katılmaması durumunda, aday değişikliği için belirlenen zaman saat 17.00'de sona erecek ve propaganda dönemi başlayacak.
16 Mayıs: Sandık kurullarının kararlarına itiraz hakkı saat 17.00'de sona erecek ve seçim kurulları ilçe seçim sonuçlarını en geç saat 23.59'a kadar açıklayacak.
17 Mayıs: YSK'nın yapılacak itirazları değerlendireceği son tarihtir. Sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri SEÇSİS'e kaydedilecek.
18 Mayıs: YSK, itirazlara ilişkin kararlarını açıklayacak.
19 Mayıs: YSK tarafından kesin seçim sonuçları ilgili mercilere gönderilerek Resmi Gazete'de ve radyo-televizyon kanallarında ilan edilecektir.
20 Mayıs: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.
24 Mayıs: Yurt dışında oy vermenin son günüdür. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.
27 Mayıs: Seçim propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek.(İLKHA)