Munzur Vadisi’nde Doğanın ve İnançların Buluşması

munzur vadisi ile ilgili bilgiler ve tarihi

Munzur Vadisi, Türkiye’nin doğu Anadolu bölgesinde, Tunceli ilinde bulunan bir doğal güzelliktir. Munzur Vadisi, Munzur Dağları’ndan doğan Munzur Suyu’nun oluşturduğu bir vadi olup, 1971 yılında milli park ilan edilmiştir. Munzur Vadisi, bitki ve hayvan çeşitliliği, endemik türleri, gözeleri, şelaleleri, kanyonları ve huş ormanları ile Türkiye’nin en zengin ekosistemlerinden biridir. Munzur Vadisi, aynı zamanda Alevi inancının önemli merkezlerinden biri olup, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Munzur Vadisi Milli Parkı, 42.000 hektarlık bir alana yayılmıştır. Parkın kuzeyinde 3300 metreye kadar yükselen Munzur Dağları, Mercan ve Munzur Suyu vadileri tarafından parçalanmıştır. Parkın içinde yer alan krater gölleri, Ovacık düzlüğünde kaynayan gözeler ve vadi boyunca dökülen şelaleler, parkın doğal değerlerini zenginleştirmektedir. Parkın bitki örtüsü bakımından çok zengin olduğu bilinmektedir. Parkta kayıtlı 1518 çeşitli bitki bulunmakta olup, bunlardan 43 çeşidi Munzur Dağları’na, 227 çeşidi Türkiye’ye endemik türlerden oluşmaktadır. Parkta ayrıca huş, meşe, karaağaç, akağaç, kızılağaç, dişbudak, çınar, asma, ceviz, yabani fındık, kavak ve söğüt gibi ağaç ve çalı türleri de görülmektedir.

Munzur Vadisi Milli Parkı’nın hayvan varlığı da oldukça zengindir. Parkta çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, kurt, boz ayı, kızıl tilki, yabani tavşan, kaya yediuyuru ve porsuk gibi memeliler yaşamaktadır. Ayrıca parkta urkeklik ve kaya kartalı gibi kuş türleri de mevcuttur. Parkın en önemli hayvan türlerinden biri de Munzur Suyu’nda yaşayan kırmızı benekli alabalıktır. Bu alabalık türü yöreye özgü endemik bir tür olup, lezzetiyle de ünlüdür.

Munzur Vadisi Milli Parkı’nın turizm potansiyeli de oldukça yüksektir. Parkta dağcılık ve doğa yürüyüşü gibi spor aktiviteleri yapılabilmektedir. Ayrıca parkta rafting sporuna elverişli bir bölüm de bulunmaktadır. Parkın kültürel değeri de büyüktür. Parkta Alevi inancının önemli merkezlerinden olan Ziyaret Tepesi ve Munzur Gözeleri bulunmaktadır. Her yıl Temmuz ayında düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali ise parkta renkli görüntüler oluşturmaktadır.

Munzur Vadisi Milli Parkı, Türkiye’nin doğal ve kültürel mirasının korunması gereken önemli bir parçasıdır. Bu parkın değerinin farkında olmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri