6 Şubat'taki Pazarcık ve Elbistan depremleri, Malatya'da on binlerce bina, binlerce iş yeri yanında Tarihi Ulu Camii ve Yeni Camii gibi birçok tarihi ve kültürel yapıya da ağır hasarlar vermiştir.
Depremler, zaman içinde düzenlenen birçok kültürel ve sportif etkinliklere ev sahipliği yapmakta olan Eski Yeşilyurt'taki Tarihi Yeşilyurt konaklarını, müzeleri, gastronomi merkezlerini ve ziyaretçilerin uğramadan çıkamadığı pek çok tescilli yapıyı da kullanılamaz hale getirmiştir.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, depremin olumsuz etkileri ve yapılacak olan onarım çalışmaları ile ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi:
“6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri 11 ili etkiledi. Hemen ardından 35 binden fazla artçı sarsıntı meydana geldi. En fazla hasar alan ilçe, Malatya'da bulunan Yeşilyurt idi. Hem yeni hem de eski binalarımız çok büyük zarar gördü. Malatya'da, 46 bin konut, iş yeri ve müştemilattan oluşan toplam 132 bin bağımsız bölüm hasar gördü."
Depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Lezzet Caddesi de çok ciddi şekilde hasar görmüştür. Çınar, " Malatya'nın kültürünü, gastronomisini, tarihi evlerini, yapılarını tanımak isteyen misafirlerin uğrak noktası haline gelmişti. Maalesef depremden dolayı çok ciddi şekilde yıkım aldı." dedi.
Çınar ayrıca, tescilli yapıların yenilenmesi ve restorasyonu konularında çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bu çalışmaların, daha önceden hızlı bir şekilde uygulama planları hazırlanmasına ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile tam bir koordinasyon sağlanmasına sebep olduğunu söyledi.
Çınar ayrıca, "Tescilli yapıların restorasyonu özel bir süreç gerektiren ve detaylı çalışmaları gerektiren bir iştir. Bölgedeki tarihi yerlere ilişkin süreç Bakanlık yetkilileri tarafından takip edilecek. Gedik Cezaevi müzesi gibi hasarlı olmayan yerler açılmaya hazırlanırken, yıkılmış ve hasar görmüş olan yapılarla ilgili ayrı bir süreç yürütmekteyiz. Normalleşme sürecini hızlandırmalı ve yeniden canlandırmalıyız.” dedi. (İLKHA)