İzmir Körfezi'nde Deniz Marulu Yayılımı Devam Ediyor
Deniz yosunu (Ulva), İzmir Körfezi'nde deniz suyundaki azot ve fosforun artması ile ortaya çıkan bir durum. Bu yıl sıcaklıkların artması ile yeniden yayılmaya başladı.
Genellikle İnciraltı ve Bostanlı kıyılarında gözlemlenen ve halk arasında "deniz marulu" olarak bilinen deniz yosunları, rüzgarın etkisiyle Konak kıyılarına taşındı ve kirliliğe neden oldu.(İLKHA)
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, körfezin ortasında adacıklar oluşturan deniz marullarının temizlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, son yıllarda sıkça görülen deniz yosununun, mevsimsel değişimle birlikte kirliliğe bağlı ortaya çıktığını ifade etti.
Taşkın, deniz yosunlarının sudaki azot ve fosfor miktarının artması ile oluştuğunu ve evsel, şehirsel, endüstriyel atıklar ile tarımsal ve hayvansal faaliyetlerin neden olduğunu belirtti. Deniz yosunlarının insana doğrudan bir zararı olmadığını ancak ekosisteme olumsuz etkileri olduğunu sözlerine ekledi.