Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından 5 yıl önce faaliyete geçirilen tesis, Dicle Nehri'nde doğal yaşamı desteklemek amacıyla arıtılan suları kullanıyor. Atık suların arıtılmasından elde edilen çamurlar ise biyogaz üretimi için kullanılıyor. Bu biyogazlar işlenip enerjiye dönüştürülüyor.
Tesisin günlük kapasitesi 95 bin metreküp olan Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, şu anki kullanımın 90 bin metreküp olduğunu belirtti. Tutşi, 2018 yılında faaliyete geçirilen İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin Diyarbakır'ın Dicle Nehri kenarında bulunduğunu ve azot ile fosfor giderimi dahil 2025 yılına kadar şehrin atık sularını arıtacağını açıkladı. Günlük ortalama kapasite 95 bin metreküp iken şu anda kullanılan kapasite 90 bin metreküp civarında.
Arıtılan çamurların çürütülmesi sırasında yüzde 65 metangaz, yüzde 33 karbondioksit ve yüzde 2 sülfür elde edildiğini ifade eden Tutşi, bu gazların enerji üretimi için kullanıldığını vurguladı. Elde edilen metangaz depolanarak jeneratör ünitelerinde yakılarak enerji üretildi. DİSKİ Genel Müdürlüğü olarak tesisin faaliyete geçtiği günden bu yana 7 milyon metreküp gaz ürettiklerini ve bunun 13 milyon 500 bin kWh yıllık enerjiye eşdeğer olduğunu belirten Tutşi, bu enerji tasarrufunun bugünkü değerinin 47 milyon TL'nin üzerinde olduğunu sözlerine ekledi. Elde edilen elektrik enerjisiyle kurumun %40'ının karşılandığını belirtti.