Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Bingöl Üniversitesi Sürdürülebilir Arıcılık Ekosistemi ve Bingöl Bal Arısı Islah Çalıştayı" 7-8 Haziran 2023 tarihlerinde yapıldı.
Çalıştayın birinci oturumunda "Yerel Arı Irk/Genotiplerinin Önemi ve Islah Metodları", "Arı Islahı Önemi ve Arıcılığa Yansıması" ve "Arı Sağlığı İçin Etkin Probiyotikler" konuları ele alındı. İkinci oturumda ise "Bal Arılarında Biyoteknoloji Uygulamaları", "Türkiye'de Uygulanan Islah Projeleri, Önemi ve Bingöl Yerel Bal Arısı Çalışması", "Ana Arılarda Kalite Kriterleri ve Kaliteyi Etkileyen Yetiştirme Faktörleri" ve "Bingöl Bal Arısı Islah Sürüsünün Oluşturulması" konuları ele alındı.
Birinci gün, Bingöl arıcıları ve akademisyenleri, Bingöl Üniversitesi Modern Arıcılık Kompleksi (BÜMAK) ve arılık ziyareti ile başladı. İkinci gün, çalıştay Bingöl Üniversitesi Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Çalıştay Onursal Başkanı ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, burada yaptığı konuşmada, "Türkiye'de ilk defa Bingöl Üniversitesinde, arıcılıkla ilgili bazı merkezler ve doğrudan arıcılıkla ilgili yüksek lisans ve doktora programları kuruldu. Bingöl'e özgü, oraya has olan arıların tespiti yapıldı ve böylece süreç başlatıldı. İnşallah belli bölgelerde arılar ıslah edilir ve korunur. Bingöl'ün şartlarına uygun çok daha verimli hale getirilir" dedi.
Çalıştaya çevre illerin arıcılar birliği başkanları, akademisyenler, öğrenciler ve arıcılar katılım gösterdi. (İLKHA)