Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Sonay Gökçeoğlu, vatandaşların sağlıklı bir bayram geçirmeleri için öneriler sundu.
Ramazan ayı bittikten sonra normal beslenme düzenine dönülür. Ancak doktor Gökçeoğlu, açlığa bağlı olarak metabolizmanın yavaşlayabileceğini ve aşırı yeme ihtiyacının sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Gökçeoğlu, tatlı olarak şerbetli yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini ve günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesini önerdi.
"Aşırı bir yeme ihtiyacı oluşur"
Gökçeoğlu, beslenme açısından bayramın kritik bir nokta olduğunu söyledi ve şunları ekledi: "Ramazan ayında uzun süreli açlık oruçlarına alıştığımız için beslenme düzenimiz farklı. Bayram'ın gelmesiyle birlikte, dış etmenlerin etkisiyle aşırı bir yeme ihtiyacı hissedebiliriz. Ramazan'da yaşadığımız yavaş metabolizmanın bir de aşırı yeme ihtiyacı ile birleşerek, sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmamalıdır." dedi.
"Çok fazla yemek, mide bulantısına yol açabilir"
Gökçeoğlu, beslenme konusunda bayram zamanı önerilerde bulundu ve şöyle söyledi: "Bayram boyunca, özellikle ilk üç gün boyunca porsiyonların arttığını görebiliriz. Kültürel alışkanlıklarımız dolayısıyla, kızartmalar yağlı yiyecekler, aşırı şekerli yiyecekler kahvaltıda tercih edilmemelidir. Ayrıca, sadece kahvaltıda değil diğer öğünlerde de kızartılmış yağlı yiyeceklere yer verilmemelidir. Tatlı ve şeker konusunda, hem yetişkinler hem de çocuklar için aşırı yememenin önemini vurgulamak istiyorum. Çok fazla tüketildiğinde, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Her iki grubun da dikkatli olması önemlidir."
"Günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli"
Gökçeoğlu, bayramda sıvı tüketimi konusunda da uyarıda bulundu:"Bayram ziyaretlerinde, birçok yemeği reddetmek zor olabilir. Bu durumlarda, imkan varsa, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Eğer şerbetli tatlılar tüketilecekse, bir dilim ya da daha küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi önemlidir. Sıvı alımı denildiğinde, çay ve kahve gibi içecekler akla gelir. Ancak, her ikisinin de daha az tüketilmesi önerilir. Bunun yerine, bol su içilmesi ya da ayran, az şekerli komposto veya meyve suları tüketilmesi gibi alternatifler önerebiliriz. Beslenmemize özen gösterirsek, fiziksel aktivitelerimizi desteklemek için hareket etmemiz en iyi sonucu verir." dedi.(İLKHA)