Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, anevrizma (baloncuk) hastalığına ilişkin bilgi veriyor.
Anevrizma, atardamar duvarındaki zayıf bir noktada oluşan balonlaşmayı tanımlar. Beyin anevrizmasının patlaması, beyin zarları arasında kanamaya neden olarak hayati riskler oluşturabilir. Anevrizma kanaması yaşayan hastaların yaklaşık yarısı hayatını kaybedebilir. Beyin anevrizmalarının önemli bir kısmı, beyin kanamasına neden olmadan teşhis edilebilir ve düşük riskle tedavi edilebilir.
Beyinde anevrizma gelişmesi için çeşitli risk faktörleri vardır. İleri yaş, genetik nedenler, ailesinde beyin anevrizması olan kişiler ve hipertansiyon hastalığı beyin anevrizması gelişme riskini artırabilir. Kan basıncında artışa veya damar duvarında zayıflamaya neden olan feokrositoma, aort koartosyonu, polikistik böbrek hastalığı, sigara ve aşırı alkol tüketimi de beyin anevrizması oluşmasına sebep olabilir.
Beyin anevrizması teşhisi konulmuş hastalar, günümüzde oldukça düşük risklerle tedavi edilebilen bir hastalıkla karşı karşıya olduklarını bilmelidirler. Beyin anevrizması kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Anevrizma teşhisi konulmuş kişiler, tedavi planlaması için en kısa sürede bir Girişimsel Radyoloji kliniğine DSA (beyin anjiyografi) için başvurmalıdır. Bu süreçte, kan basıncında ani artışa neden olabilecek ağır spor ve egzersizlerden kaçınmalıdırlar. Yüksek tansiyon problemi olan hastalar, anti-hipertansif ilaçlarla kan basıncını kontrol altında tutmalıdırlar. Kabızlık şikayeti olan hastalar, doktor tarafından verilen uygun önlemleri almalıdırlar. Ağrı kesici ilaçların bazıları kan sulandırıcı etkisi gösterdiğinden, doktor önerisi dışında ağrı kesici kullanılması önerilmez.