Adalet Bakanı Tunç: Aile hukukuyla ilgili düzenlememiz olacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Aile hukukunu toptan ele alacak bir düzenlememiz söz konusu olacak. Özellikle aile arabuluculuğu yönünde görüşler var." dedi.

Adalet Bakanı Tunç, bir TV programına katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kiralardan yüzde 25 artış sınırının bir yıl daha uzatıldığını hatırlatan Tunç, yıl başından bu yana açılan 90 bin kira davasının bulunduğunu, geçen sene bu oranın yaklaşık 45 bin olduğunu söyledi.

Kira uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk uygulamasının 1 Eylül'de başlayacağını aktaran Tunç, bu uygulamanın dava yükünü azaltacağını kaydetti.

"Kiracı-kiralayan arasında arabuluculuk müessesi uyuşmazlıkları aza indirecek"

Soru üzerine Bakan Tunç, kira sözleşmesindeki "Şu tarihte boşaltacağım" ifadesinin geçersiz olduğunu, tahliye taahhüdünde bulunulması gerektiğini, bu taahhüde dayanarak tahliye davasının söz konusu olabileceğini anlattı.

Tahliye taahhütnamesinin geçerliliği ile ilgili tartışmaların olduğunu belirten Tunç, "Bunun noterden yapılması noktasında talepler var ya da belli bir süre tahliye taahhütlerinin geçerli olmaması yönünde bir kanuni düzenleme gerektiği yönünde görüşler var. Tüm bunların kiracı-kiralayan dengesini gözeterek düzenleme yapılması gerekir. Bu konuda bir çalışma yapmak da gerekiyor. Arabuluculuk müessesi bu uyuşmazlıkları aza indirecektir. Kiracı ile kiralayan, adliyeye düşmeden dostane, barışçıl şekilde anlaşmaya varabileceklerdir." ifadelerini kullandı.

Süresiz nafaka ve aile hukuku düzenlemesi

Süresiz nafakaya sorununa da değinen Tunç, bununla ilgili taraflar arasında dengenin gözetilmesi gerektiğini belirtti.

Bu konunun, aile hukukuyla ilgili olduğuna işaret eden Tunç, "Özellikle aile hukuku konusunda geniş bir çalışmamız var. Bilim Komisyonumuz şu anda çalışıyor. Özellikle boşanma davalarının, nafaka ve tazminat davalarından ayrı tutularak uzun süren boşanma davalarının önüne geçilmesi gerekiyor. Çünkü tarafları mağdur eden bir durum söz konusu. Aile hukukunu toptan ele alacak bir düzenlememiz söz konusu olacak. Özellikle aile arabuluculuğu yönünde görüşler var. Yani burada da kadına şiddet konusu ayrı tutularak boşanma hukukunda da tazminat ve nafaka konusunda da arabuluculuk müessesinin getirilmesi konusunda birtakım görüşler var. Bu görüşlere uygun Bilim Komisyonumuzun da çalışmaları söz konusu." diye konuştu.

Deprem soruşturmaları

Deprem soruşturmaları hakkında bilgi veren Tunç, şu ana kadar 2 bin 124 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, tutuklu sayısının ise 260 olduğunu belirtti.

Ayrıca 50 davanın açıldığını, 135 sanık hakkında yargılamanın sürdüğünü ifade eden Tunç, "22 bin 120 idari dava açıldı. Hasar tespiti ve yıkımla ilgili 16 bin 172 dava var. Süratle bunların sonuçlanması lazım. Bu anlamda bir yasal düzenleme ihtiyacımız var. TBMM açıldığında bunu da gündeme getireceğiz. Çünkü tehlike arz eden, ağır hasarlı binaların bir an önce yıkılması lazım. İtirazda olduğu için de yıkım söz konusu olamıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri