AB, yeni göç ve iltica kuralları üzerinde anlaştı

Avrupa Birliği (AB), üye ülkeler arasındaki tartışmalı konulardan olan ortak göç ve iltica kuralları üzerinde anlaşmaya vardı.

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İsveç'in Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, AB içişleri bakanları toplantısının ardından yeni göç ve iltica kuralları üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

Stenergard, "Bugün, uzun yıllar süren müzakerelerin ardından tarihi bir adım attık." dedi. Bakanların AB'nin iltica sistemi reformunun iki ana ayağında anlaşmaya vardıklarını ifade eden Stenergard, üye ülkeler arasında sığınmacıların dağıtımı için "sorumluluk" ile "dayanışma" arasında iyi bir denge kurulduğunu belirtti.

Kurulan zorunlu dayanışma mekanizmasının göç baskısına en çok maruz kalan üye ülkelere destek sağlayacağını söyleyen Stenergard, üye ülkelerin farklı dayanışma katkıları arasında seçim yapma olanağına sahip olacaklarını açıkladı.

Sığınmacıları kabul etmeyen üye ülkelerin, ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödemesi gerektiğini, yılda ilk etapta en fazla 30 bin sığınmacı kabul edileceğini ve bir sığınmacının başvurusunun değerlendirilmesi için üst sınırın 6 ay olacağını belirten İsveçli Bakan, 20 binlik katkıların AB düzeyinde, ortak bir mekanizma üzerinden toplanıp ev sahibi üye ülkeye aktarılacağını belirtti.

Güvenli ülke kavramına üye ülkelerin kendi değerlendirmeleri neticesinde karar vereceğini söyleyen Stenergard, sığınma başvurusu yapanların aile fertlerinin bulunup bulunmadığı veya kendisinin o ülkede yerleşmiş olup olmadığı gibi faktörlerin dikkate alınacağını ifade etti.

Anlaşmanın hem AB'nin dış sınırlarındaki üye ülkelere yük oluşturmayacak hem de başvuru sahipleri açısından hızlı değerlendirmede bulunulmasını sağlayacağını belirten Stenergard, "Sınır prosedürleri, kabul alma oranları düşük kişiler tarafından dış sınırda yapılan sığınma taleplerinin hızlı bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacak. Bu, nitelikli olmayanların hızla geri gönderilmesine yardımcı olacaktır. Bu, sığınma sisteminin suistimalini de önleyecek ve uluslararası koruma için uygun olmayan sığınmacıların sayısını azaltacaktır." dedi.

İsveçli Bakan, yalnızca Polonya ve Macaristan'ın anlaşmaya karşı çıktığını, geri kalan 25 üyenin verdiği desteğin nitelikli çoğunluğu sağladığını söyledi. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri