Yeni torbadan borç affı sürprizi çıktı! Borcum var diye üzülmeyin: Hepsi silinecek!

Yeni yasa teklifi, vatandaşların hayatını kolaylaştıracak pek çok düzenlemeyi içeriyor. Gelen haberler şimdiden heyecan yarattı. İşte silinmesi beklenen o borçlar.

AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan yeni torba yasada bazı borçların silinmesi dikkatleri çekti. Teklifin, önümüzdeki hafta komisyonda kabul edilmesi ve daha sonra Meclis’te yasalaşması planlanıyor.

Teklifin en dikkat çeken maddeleri ise GSS borçlarının silinmesi, özelleştirme ihalelerinin elektronikleşmesi ve vergi sistemine getirilen kolaylıklar. İşte yeni yasa teklifi ile alakalı tüm detaylar.

GSS BORÇLARI SİLİNECEK

Teklifin en önemli maddelerinden biri, sağlık hizmetlerinden yararlanamayan GSS borçlularına müjde niteliğinde. 1 Ocak 2014’ten önceki GSS borçları ve bunlara bağlı ceza ve zamlar tamamen silinecek. Bu düzenleme, 31 Aralık 2023’ten itibaren geçerli olacak ve sigortalıların borç yükünü azaltacak.

ÖZELLEŞTİRME VE HACİZ ELEKTRONİK OLACAK

Teklif, özelleştirme ve haciz işlemlerini de kolaylaştıracak. Özelleştirme programındaki kuruluşların ihaleleri artık elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. Ayrıca haciz zaptı da elektronik olarak düzenlenebilecek. Bu sayede hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlanacak.

VERGİ SİSTEMİNE ESNEKLİK GETİRİLİYOR

Teklif, vergi sistemine de bazı esneklikler getiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sisteminde yaşanan arızalar nedeniyle mağdur olan vatandaşlara vergi yükümlülükleri için ek süre verilebilecek. GİB, vergiye uyum düzeyini ölçmek için risk analizi yapabilecek ve bu analizlerin sonuçlarını üçüncü kişilerle paylaşabilecek. Bu paylaşımlar karşılığında ise “katılma payı” alınacak.

Teklifin diğer maddeleri ise şunlar:

Nüfus idarelerinin hataları nedeniyle vatandaşların ticaret sicili ve tapu kayıtlarında yapılan düzeltmeler için harç ödemeyecekler.

TL ile ihale edilen ve devam eden yapım işlerinde fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hükümler değiştirilecek. Fiyat farkı tutarı arttırılabilecek veya fiyat farkı verilebilecek.

Artık, yabancı tescilli hava araçları ile Türkiye içerisinde yolcu, yük ve posta taşımacılığı yapılacak.

Erişim yöntemiyle yayın hizmeti sunan kuruluşlar, yıllık net satış gelirlerinin yüzde 1.5’ini RTÜK’e ödeyecekler.

Sporcu ücretleri sabit oranlarda vergilendirilecek ve yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesine ilişkin süre 31 Aralık 2028’e kadar uzatılacak.

Kaynak: Haber Merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri