Emekli olmayı hayal eden milyonlarca vatandaşın dikkatine! Emekli olmak için prim günü eksik olanlar, doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanması yaparak emekli olma şansını yakalayabilir. Ancak bunun için acele etmek gerekiyor. Çünkü Ocak ayında asgari ücretin artmasıyla birlikte borçlanma maliyetleri de yükselecek.
Ocak zammından önce borçlanma başvurusu yapanlar ise cebinde 50 bin liradan fazla para bırakacak. İşte yapılması gerekenler ve diğer detaylar.
EMEKLİ OLMANIN ŞARTLARI NELER?
Sabah gazetesinden Faruk Erdem’in haberine göre; Emekli olabilmek için yasalarımıza göre belli bir prim günü ödemek, erkekler için 25 kadınlar için 20 yıllık sigortalılık süresini doldurmak ve EYT yasası kapsamına girmeyenler için ise belli bir yaşa ulaşmak gerekiyor.
Prim günü şartı ise çalışarak ya da kendi işini kurarak ödeniyor. Ancak prim günü eksik olanlar için de borçlanma yoluyla prim günü satın almak mümkün. Kadınlar sigortadan sonra doğurdukları üç çocuk için 6 yıl yani 2160 gün prim borçlanabiliyor. Erkekler de askerlik sürelerini borçlanarak prim günlerine ekleyebiliyor. Hatta askerlik sigortadan önce ise işe başlama tarihi de geriye çekiliyor. Bu sayede çok sayıda sigortalı EYT yasasından yararlanarak yaş sınırı olmadan emekli olabiliyor.
BORÇLANMA NASIL YAPILIYOR VE NE KADAR TUTUYOR?
Borçlanma yani prim günü satın alma işlemi için ödenecek tutar brüt asgari ücrete göre belirleniyor. 2023 yılı için brüt asgari ücret 13 bin 414 lira olarak uygulanıyor. Buna göre doğum ve askerlik borçlanması için bir aylık ödeme 4.292 lira, yurtdışı borçlanması için ise 6.036 lira tutuyor. Borçlanma yaparken ihtiyacınız kadar gün satın alabiliyorsunuz.
Ancak borçlanma maliyetleri Ocak ayında asgari ücretin artmasıyla birlikte artacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında 4 toplantı yaparak 2024 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek. Asgari ücret artışları genellikle enflasyona göre yapılıyor. Geçmiş yıllara bakıldığında artış oranlarının enflasyonun üzerinde olduğu görülüyor. 2024 yılı için tahmin edilen enflasyon rakamları ise yıllık yüzde 65, 6 aylık yüzde 38 civarında olacak. Bu durumda asgari ücretin yüzde 40-50 arasında artması bekleniyor. Bu da borçlanma maliyetlerinin de yüzde 40-50 oranında yükselmesi anlamına geliyor. Bu nedenle borçlanma yapmak isteyenlerin Ocak zammından önce başvurmaları halinde cebinde 50 bin liranın üzerinde para kalacak.
Kaynak: Haber Merkezi