Kiraz İhracatında Hedef Büyüyor: Ege'den 300 Milyon Dolarlık Döviz Bekleniyor

Kirazda, ilk hasattan sonra geçen 2 haftalık süreçte kiraz rekoltesi ve kalitesindeki pozitif ilerlemenin etkiyle ihracat hedefini 250 milyon dolardan 300 milyon dolara yükseltti.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında kiraz ihracatında iddialı bir hedef ortaya koydu. Uçak, bu yıl 120 bin ton kiraz ihraç ederek, 300 milyon dolarlık döviz elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bulunan kiraz bahçelerini ziyaret eden Uçak, rekoltenin ve kalitenin üst seviyede olduğunu belirtti. Türkiye genelinde 22 milyon kiraz ağacından 725 bin ton rekolte beklediklerini açıklayan Uçak, "Bu yıl yaklaşık 120 bin ton civarında bir kiraz ihracatı hedefliyoruz. İnşallah bu hedefe ulaşırız. Piyasada uygun bir fiyat oluşması durumunda 300 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Uçak, Türkiye'de kirazın en erken yetiştiği bölgelerin Manisa Şehzadeler ilçesi ve İzmir Kemalpaşa ilçesi olduğunu belirterek, İzmir ve Manisa'da ülke genelindeki kiraz ağacı varlığının yüzde 26'sının bulunduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz yıl 55 ülkeye 83 bin ton kiraz ihraç ettiklerini ve bu sayede 215 milyon 796 bin dolarlık bir gelir elde ettiklerini paylaşan Uçak, ihracatta Almanya'nın 95,5 milyon dolarlık payla ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Kirazın parlak kırmızı rengi, iri tane yapısı, kendine özgü aroması ve uzun raf ömrü nedeniyle tercih edildiğini belirten Uçak, "Ziraat 0900" türü kirazın bölge üreticileri için önemli bir geçim kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri