Enflasyon, kur farkı, arz- talep dengesizliği derken birçok faktör neticesinde rekor seviyelere ulaşan sıfır km araç fiyatları, son dönemlerde şaşırtan gelişmeler ile gündeme gelmeye başladı. Gerek Ticaret Bakanlığı’nın araç satışlarına yönelik almış olduğu kararlar gerek ise de sene sonunun yaklaşması ile birlikte stoklarını eritme hedeflerine yönelik çalışmalara başlayan otomobil firmaları, araç fiyatlarının geriye çekilmesinde etkili oldu.
Birçok tüketici fiyatların daha da düşüp düşmeyeceğini merak ederken geçtiğimiz günlerde elektrikli otomobiller adına sevindiren bir gelişme yaşandı. İlgili araç grubu için ÖTV matrah düzenlemesinin yapılması ile birlikte harekete geçen tüketiciler, benzinli ve dizel araçlar için de benzer bir düzenlemenin gelip gelmeyeceğini araştırmaya başladı. İstanbul Motorlu Araç Satıcılar Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konu ile ilgili olarak birtakım değerlendirmelerde bulundu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN İMZASI İLE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV matrah düzenlemesine göre motor gücü 160 kW’ı aşmayan elektrikli otomobiller yüzde 10 matrah diliminin üst limiti olan yüzde 16 oranında artırılarak 1 milyon 450 bin TL’ye yükseltildi. Motor gücü 160 kW’ın üzerinde olan araçlar için ise herhangi bir düzenlemenin söz konusu olmadığı belirtildi.
DİĞER ARAÇLAR İÇİN DE DÜZENLEME GELECEK Mİ?
Şu an için Türkiye’de satışa sunulan en ucuz elektrikli otomobilin fiyatı 950 bin TL civarında iken yeni düzenleme sonrasında gözler dizel ve benzinli araçlara çevrildi. Bu araç grupları için de bir düzenlemenin söz konusu olup olmayacağını merak eden tüketiciler yetkililerden gelecek olan açıklamaları merak ederlerken İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel konu ile ilgili olarak birtakım açıklamalarda bulundu.
Ertemel’in yaptığı açıklamaya göre 2023 yılın ek bütçe için hedef ÖTV geliri, nerede ise ilk 10 ay içerisinde tamamlandı. Bu da hızla yükselen elektrikli otomobil satışlarına yönelik bir düzenlemenin yapılmasını zorunlu kıldı.
Benzinli ve dizel araçlar için şu an için bir düzenleme beklentisinin olmadığını belirten Ertemel, 2024 senesi itibari ile ekonomi politikası ve piyasa talep durumunun bu alanda kritik bir rol oynayacağını ifade etti. Ertemel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tüm sektör temsilcileri ile oluşturulacak müşterek akıl doğrultusunda kademeli ÖTV sistemi yerine sürdürülebilir usuller getirilebilir.”