Araç sahipleri dikkat! 2 bin liralık kışlık bakım 50 bin TL’lik masraftan kurtarıyor! Otomobil kışlık bakımı nasıl yapılmalı?

Kış ayları yaklaşırken sanayilerdeki yoğunluk arttı. Araç sahipleri kışlık bakım yaptırmak için sıraya girerken ustalardan önemli tavsiyeler geldi. Yüksek masraflarla karşılaşmamak için otomobillerde kışlık bakım nasıl yapılmalı?

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte araç sahiplerinin kış bakımı dönemi başlamış oldu. Sanayilerde araç yoğunluğu yaşanırken uzmanlar kış bakımının ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Otomobil tamircileri, kış bakımının ihmal edilmesi halinde araç sahiplerinin daha büyük masraflarla karşılaşabileceğine dikkat çekiyor.

Eskişehir’de otomobil tamirciliği yapan Seyfi Apaş, kış bakımında dikkat edilmesi gereken detayları açıkladı. Kış bakımında ilk başta antifiriz olmak üzere araçların tüm sıvı bakımlarının eksiksiz olarak yapılması gerekiyor. Apaş, ortalama 2 – 4 bin TL arasında maliyeti olan kışlık bakımlara önem verilmemesi halinde daha büyük masrafların ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

KIŞLIK BAKIMDA ANTİFİRİZ ŞART

Aralık ayına doğru gelinirken oto sanayilerde yoğunluk yaşanmaya başladı. Yoğunluk sebebiyle işlere yetişmekte zorlanan esnaf, bakım yaptırmak isteyenlerin önceden randevu alması gerektiğine dikkat çekiyor. Apaş, sıvı bakımların önemini anlatırken “Antifrizi koymazsak ve motorumuz donarsa bize 15-20 bin liralık hasar açar. Bir antifriz bugün 250-500 TL gibi bir rakam. Bu hasarı göze almaktansa 500 liralık bir masrafla onun önüne geçebiliriz.” ifadelerini kullandı.

KIŞ MEVSİMİNDE HANGİ YAĞ TERCİH EDİLMELİ?

Kış mevsimine uygun yağ seçilmesi gerektiğini belirten Apaş, yazın havalar sıcak olduğundan yağın özelliğini daha çabuk kaybettiğini hatırlattı. Oto tamirciliği yapan Seyfi Apaş, “Bunun için yağlarımızı değiştirirsek yağ, bu özelliklerini kaybetmeden kışımızı çıkartırız. 2-3 bin lira gibi bir masraf çıkar ama bizi 40-50 bin liraya yakın hasarlardan kurtarmış olur.” diyerek otomobil sahiplerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Araç sahiplerinin en çok sıvı bakımını ihmal ettiğini hatırlatan Apaş, yazın araçlara antifiz konulmadığı için radyatörün küf yapıp tıkanacağını söyledi: “Bu, zamanla küften dolayı çürür. Biz de burada kışın antifriz koyduğumuz zaman küf çözülür ve bu çapalar patlar. O zaman araç hararet yapar ve yine motorda hasar oluşur.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri