Türkiye’de Kış Mevsimi Tarihe mi Karışıyor?

Küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye’nin aşırı sıcak hava dalgalarına maruz kalacağını belirten Doç. Dr. Emrah Akyüz, önümüzdeki yıllarda Türkiye’de kış mevsimini görmemenin mümkün olduğunu söyledi.

Ağustos Ayı İnsanlık Tarihinin En Sıcak Ayı Oldu

Bingöl Üniversitesinde iklim değişikliği ve enerji politikaları üzerine çalışmalar yapan Doç. Dr. Emrah Akyüz, Türkiye’de artan hava sıcaklıkları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akyüz, NASA’nın verilerine göre Ağustos ayının insanlık tarihi boyunca en sıcak ay olduğunu belirterek, “NASA’nın yayınladığı veriler oldukça önemli. NASA’nın yayınladığı verilere göre 1880’li yıllardan bu yana dünya en sıcak Temmuz ayını yaşadı, Ağustos ayının da insanlık tarihi boyunca yaşanmış en sıcak Ağustos aylarından biri olduğu uluslararası platformlar tarafından kabul edilmektedir” dedi.

Akyüz, iklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklığın tüm dünyada aynı oranda etki oluşturmadığını, belli coğrafi bölgelerin ve ülkelerin iklim değişikliğinden daha fazla etkilendiğini söyledi. Akyüz, “Bu ülkelerin başında ise Türkiye gelmektedir. Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz iklimi iklim değişikliğine karşı en hassas iklim türünü oluşturmaktadır. Peki Türkiye iklim değişikliğinden dolayı ne tür çevresel riskler beklemektedir, bunların başında sıcak hava ve kuraklık sorunu gelmektedir” diye konuştu.

Türkiye 3 İklimi Yaşayan Bir Ülke Olabilir

Akyüz, Türkiye’nin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aşırı sıcaklığın daha fazla hissedildiğini, çünkü bu bölgelerde yarı kurak iklim tipinin bulunduğunu anlattı. Akyüz, “Yarı kurak iklim tipi iklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı sıcaklıkların daha sık rastlandığı görülmektedir” dedi.

Akyüz, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin aşırı sıcak hava dalgalarına maruz kalacağı uyarısında bulunarak, “Üzülerek belirtmek isterim ki önümüzdeki yıllarda Türkiye’yi aşırı sıcak hava dalgaları beklemekte. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de artık kış mevsimini görmeyebiliriz. Türkiye 3 iklimi yaşayan bir ülke konumuna gidebilir. Yani Türkiye’de artık sadece sonbahar, ilkbahar ve yaz mevsimlerini görebiliriz. Türkiye’de önümüzdeki 5 ile 10 yıl içerisinde kış mevsimini bir daha görmeme durumumuz söz konusu olabilir” şeklinde konuştu.

Yağmur ve Kar Yağışları Azalacak

Akyüz, Türkiye’nin iklim değişikliğinden kaynaklanan sıcaklık ve kuraklık sorununun yağmur ve kar yağışlarını da etkileyeceğini söyledi. Akyüz, “Bu durumdan dolayı Türkiye’de yağmur ve kar yağışlarının miktarında ciddi oranda azalmalar meydana gelecek, Türkiye’nin iklimi önümüzdeki yıllarda önemli oranda etkilenecek” dedi.

Akyüz, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele etmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele etmesi için hem ulusal hem de uluslararası düzeyde politikalar geliştirmesi gerekmektedir. Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele etmesi için hem sera gazı emisyonlarını azaltması hem de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerekmektedir. Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele etmesi için hem çevre bilincini artırması hem de iklim değişikliğine uyum sağlayacak tedbirler alması gerekmektedir” diye konuştu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BÖLGE HABERLERİ Haberleri