Elazığ'da bağ bozumu mevsimiyle birlikte köylerde geleneksel yöntemlerle üretilen orcik, kış aylarının vazgeçilmezi haline geliyor. Cevizli sucuk olarak da bilinen bu lezzet, özellikle coğrafi işaret tescilli üretimiyle Elazığ'a özgü bir tat olarak ön plana çıkıyor.
Orcik üretim süreci, ceviz ve üzüm hasadının tamamlanmasının ardından başlıyor. İlk adımda cevizler özenle toplanıp kırılıyor. Ardından bağlardan toplanan üzümler sıkılarak elde edilen şıra, bölgeye özgü beyaz toprakla mayalandırılıyor. Elde edilen şıra daha sonra kazanlarda kaynatılarak özgün tat profiline kavuşuyor.
Cevizler ise tek tek ipe dizilerek hazırlanan üzüm şırasına 3-4 defa batırılarak özdeşleşiyor. Bu geleneksel yöntemle üretilen orcik, kış mevsiminde çerez olarak tercih ediliyor. Özellikle Elazığ'ın köylerinde yapılan bu lezzet, Türkiye genelinde ve yurt dışında da büyük ilgi görüyor.
İhlas haber ajansı'nın servis ettiği habere göre; Elazığ Kapalı Çarşı'nın köklü esnaflarından Serkan Gülten, firmanın 80. yılını kutladıklarını ve Elazığ'ın yöresel ürünleri arasında orcik çeşitlerinin önemli bir yer tuttuğunu belirtiyor. Gülten, özellikle üzüm orciğinin sezonunun geldiği bu dönemde müşteri yoğunluğunun arttığını ifade ediyor.
Tunceli'den Elazığ'a gelen ve orcik alan vatandaşlardan Cemal Fidan ise alışveriş yaptıkları esnafın kalitesinden ve orcik çeşitliliğinden memnun olduklarını dile getiriyor. Fidan, özellikle yaz kış tüketilebilen orciki herkese tavsiye ediyor.Bu geleneksel lezzet, Elazığ'ın kültürel zenginliklerinden biri olarak sofralarda yerini koruyarak, yöresel bir tat mirası olarak öne çıkıyor.