Elazığlı Ziraat ve İnşaat Mühendisi Bayram Çalışkan'ın Safran Tutkusu: Dünyanın En Pahalı Baharatını Bahçesine Ekerek Ticarete Dönüştürdü. İhlas haber ajansının servis ettiği habere göre;Elazığ'ın girişimci isimlerinden Bayram Çalışkan, 3 yıl önce keşfettiği Safranbolu safran bitkisini deneme amaçlı bahçesine ekti. Bu girişim, kısa sürede büyük bir başarıya dönüştü. Çalışkan'ın çabaları ve tarım yeteneği sayesinde kilogramı 200 bin lira olan dünyanın en pahalı baharatı safran, Elazığ topraklarında yetişmeye başladı.
Çalışkan, temin ettiği soğanları Yarımca köyündeki bahçesine ekip bitkinin güzel verim verdiğini fark edince, safran ekimini ticarete dönüştürdü. 2020 yılında başladığı bu macerada ikinci yıl daha fazla soğan alarak bir dönüm alana safran eken Çalışkan, bu yıl üçüncü hasadını gerçekleştirdi. Ailesiyle birlikte açtığı çiçekleri toplayarak gramını 150 ile 200 lira arasında satar hale geldi.
Safranın hücre yenileme ve vücut direncini artırma özellikleriyle bilinmesinin yanı sıra gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanımı da bulunuyor. Ziraat ve inşaat mühendisi olduğunu belirten Bayram Çalışkan, projenin başlangıcını şu şekilde anlattı: "Kendi mesleğim olan inşaat mühendisliğiyle uğraşırken, aynı zamanda ziraat mühendisi olduğum için araştırma içindeydim. Safranbolu'yu görüp araştırdıktan sonra oradan soğan temini yaparak getirdik.
Deneme amaçlı ektik ve buranın iklimine uygun olduğunu gördük. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği yaparak destek aldık. Safran bitkisi çok yıllık bir bitki olduğu için toprakta minimum 3 yıl kalıyor, daha fazla da kalabilir."
Safranın önemine vurgu yapan Çalışkan, "Herkese tavsiye ediyorum. Gram olarak satıyorum, kilo olarak herkesin almaya durumu olamayabiliyor. Burada 800 metrekarede bir ekili alan var. 3 yılda toplamda 300 bin lira civarında bir gelir elde ettik. Bu işi başlatarak Elazığ'da öncülük yaptım. Tarım ve orman il müdürlüğü beş çiftçiye daha destek verdi.
Bu şekilde yayıldı, daha fazla olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.
Baba Ali Rıza Çalışkan ise safran bitkisinin geniş bir yelpazede kullanıldığını belirterek, "Biz ailecek birlikte bu işi yapıyoruz ve şu anda hasadını yapıyoruz. Safran bitkisinin tıbbi ve aromatik bir bitki olduğu için genellikle ilaç firmaları kullanıyor. Astım, bronşit, kalp, damar gibi birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Tadı çok güzel, reçel ve bal gibidir." ifadelerini kullandı.