Bingöl'de Popülasyonu Artan Çekirgeler Tarımsal Ürünler İçin Tehdit Oluşturuyor

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa İlçin, yaptığı araştırmada kentte çekirge türlerinin arttığını tespit etti.

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa İlçin, yaptığı araştırmalar sonucunda Bingöl'de çekirge istilasının olduğunu tespit etti. Araştırmasında farklı türlerde çekirgelerin bulunduğunu belirten İlçin, çekirgelerin kırsal bölgelerden yerleşim alanlarına doğru ilerlediğini söyledi. İlaçlama çalışmalarına rağmen çekirge popülasyonunun arttığını ifade eden İlçin, uzun vadede ilaçlamanın etkisiz olduğunu belirtti.

Çekirgelerin tarım arazilerine verdiği zararın önüne geçmek için hayvanların beslenme kaynaklarına dikkat çekti. Kuş avcılığının artmasının, bitki zararlılarının artışına neden olduğunu ve bu durumun engellenmesi gerektiğini belirten İlçin, kuş türlerinin ve avcı böceklerin artırılmasıyla çekirge probleminin çözülebileceğini söyledi. Ayrıca, toprağın sonbaharda derin şekilde sürülmesinin de çekirge yumurtalarının etkisiz hale getirilmesine yardımcı olacağını vurguladı.

Dr. İlçin, biyoçeşitliliğin desteklenmesi gerektiğini ve bitki zararlılarının şehre doğru ilerlemesinin engellenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle kuş avcılığının sınırlandırılması ve bilinçsiz ilaç kullanımının önlenmesi gerektiğini vurguladı. İlacın yanlış kullanılması durumunda çekirgelerin daha da yaygınlaşabileceğine ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Çiftçi Abdulmenak Baytemur da çekirge istilasının kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Çekirgelerin fideleri ve meyve tomurcuklarını yediğini ve kullanılan ilaçların etkili olmadığını ifade etti.

Bu durumda, çekirge istilasının Bingöl'de tarımsal ürünler için ciddi bir tehdit oluşturduğu anlaşılıyor. Uzmanlar, çiftçilerin ve yetkililerin doğru önlemleri alması gerektiğini vurguluyor. Biyoçeşitlilik desteklenmeli, kuş türlerinin ve avcı böceklerin sayısı artırılmalı, kuş avcılığı sınırlandırılmalı ve bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca, toprağın derin şekilde sürülmesi gibi tarımsal uygulamalar da çekirge popülasyonunu kontrol etmek için kullanılabilir. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BÖLGE HABERLERİ Haberleri