Atıl Araziler Böğürtlen Bahçesine Dönüştü

Erzincan’da geliştirilen projelerle atıl araziler tarıma kazandırılırken, bir genç girişimci de Tatlısu köyünde böğürtlen yetiştiriciliğine başladı.

Sözleşmeli Üretim Yapıyor

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Bursa’dan Erzincan’a dönerek böğürtlen yetiştiriciliği yapan Fikret Ateş’i bahçesinde ziyaret etti. 42 dekar alan üzerinde kurulan iki ayrı böğürtlen bahçesinde incelemelerde bulunan İl Müdürü Şahin, tarım sektöründe faaliyet göstermeye başlayan genç girişimcilerin önümüzdeki süreçte sektöre hem üretim hem de profesyonellik anlamında canlılık kazandıracaklarını kaydetti. Şahin, böğürtlenin gerek gıda sektöründe gerekse sağlık sektöründe aranan bir ürün olduğunu söyledi. Ürün desenine çeşitlilik katacak olan böğürtlenin ileriki süreçte yaygınlaşmasını dilediklerini ifade eden Şahin, üretimin sözleşmeli olarak yapılmasının çiftçinin pazar sorunlarını da ortadan kaldırdığını belirtti.

Erzincan’da böğürtlen yetiştiriciliğini başlatan genç girişimci Fikret Ateş ise geçtiğimiz yıl başlattıkları böğürtlen yetiştiriciliğini başarılı bir şekilde devam ettirdiklerini kaydetti. Girişimci Ateş, Tatlısu köyünde projeye başladıklarında yöre halkının temkinli yaklaştığını ancak çalışmaları başarıyla yürüttüklerini söyledi.

Böğürtlen yetiştiriciliğini sözleşmeli olarak yaptıklarını ifade eden Fikret Ateş, özel bir firmanın alım garantisi kapsamında önümüzdeki yıldan itibaren üretilen ürünü piyasa değerinden satın alacağını belirtti. Ailesinin de kendisine büyük bir destek verdiğini ifade eden Ateş, böğürtlen yetiştiriciliğini daha geniş sahalara yaymak istediklerini ifade etti.

Böğürtlen Yetiştiriciliği Faydalı Bir Üretim Alanı

Böğürtlen yetiştiriciliği, hem ekonomik hem de sağlık açısından faydalı bir üretim alanıdır. Böğürtlen, yüksek oranda antioksidan içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Böğürtlen ayrıca C vitamini, K vitamini, folik asit, demir, kalsiyum ve lif gibi besin ögeleri bakımından da zengindir. Böğürtlen, taze olarak tüketilebildiği gibi reçel, marmelat, şurup, sos, şekerleme, dondurma, pasta gibi gıda ürünlerinin yapımında da kullanılmaktadır.

Böğürtlen yetiştiriciliği, hem iklim hem de toprak koşulları açısından Erzincan’a uygun bir üretim alanıdır. Böğürtlen, ılıman iklimi sever ve kışın soğuklara dayanıklıdır. Böğürtlen, hafif asitli ve iyi drene edilmiş topraklarda iyi gelişir. Böğürtlen, yıllık ortalama 10-15 ton verim verir ve kilogramı 10-15 lira arasında değişen fiyatlara satılır. Böğürtlen yetiştiriciliği, yüksek gelir getiren ve düşük maliyetli bir tarım faaliyetidir. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BÖLGE HABERLERİ Haberleri