YÖK Başkanı Özvar: 21 yeni lisans, 50 ön lisans programı açılacak

YÖK Başkanı Özvar: 21 yeni lisans, 50 ön lisans programı açılacak
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarındaki yeni program ve bölümler ile bunların hangi üniversitelerde açılacağını açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, Yükseköğretim Kurulunun gelecek vizyonunda yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarının önemli unsurlarını gördüklerini belirtti. Bu doğrultuda, ülke için son derece stratejik bir mesele olarak gördükleri bu alanlarda nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak için yeni lisans ve ön lisans programlarının açılmasına karar verdiklerini açıkladı.

Toplamda 21 yeni lisans programı ve 50 ön lisans programının açılacağını belirten Özvar, bu programların bu yıl ÖSYM kılavuzuna dahil edileceğini ifade etti. Açılacak yeni programlarla istihdam odaklı bir vizyonu ön planda tuttuklarını ve işlevini kaybeden programları sistem dışına çekmeye devam ettiklerini vurguladı.

Özvar, yeni bir model üzerinde çalıştıklarını ve bu modele göre, kapasitesi daha yüksek olan üniversitelerin koordinasyonunda bazı derslerin merkezi olarak verilmesini planladıklarını açıkladı. Böylece, nitelikli akademik kadroların birikiminden diğer üniversitelerin de yararlanabileceğini belirtti.

Ayrıca, ön lisans programlarındaki dersler için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Akademideki derslerden istifade edileceğini ve üniversiteler dışında verilen derslerin kredilendirilerek diplomaya dahil edileceğini sözlerine ekledi.

Özvar, belirlenen yeni lisans programlarının yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bir "Siber Güvenlik Mühendisliği" programının açılması ve mevcut "Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" programının "Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği" olarak yapılandırılması için de bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Siber Güvenlik Mühendisliği programının yükseköğretim sistemine yeni bir açılım getireceğine inandığını ifade etti.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 2 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.